Zandvoort aan Zee

Ik hoopte vorige race op meer spektakel. Helaas bleef ik zondag teleurgesteld achter. Na de start heb ik zo’n 50 ronden naar een optocht zitten kijken. Een wanhoopspoging van Lance Stroll om de race interessant te maken mocht niet baten. De enige herinneringswaardige momenten aan deze race waren de inhaalactie buitenom van Kyvat en Grosjean die de Need For Speed afsnijroute gevonden had. Toch verliet het Formule 1 circus Barcelona met een Grand Prix die menig krantenkop haalde: vanaf 2020 was het Zandvoort in en Barcelona out.

Een Nederlandse Grand Prix. Het is een droom die uitkomt voor menig Nederlands Formule 1 fan. Niet verrassend dat Zandvoort volgend jaar op de kalender staat: de populariteit van Max Verstappen overtreft zelfs dat van Ajax. Een populaire coureur is niet alles -kijk naar Finland- maar de astronomische aantallen Verstappen fans kleuren complete tribunes in Oostenrijk en België oranje, en zijn zelfs in staat een complete Grand Prix van Duitsland te redden. Wel voor het laatst waarschijnlijk, want Duitsland staat hoog op de lijst om volgend jaar plaats te moeten maken voor de Heineken Dutch Grand Prix.

Had mij pakweg 5 jaar geleden gezegd dat er een Formule 1 race in Nederland zou komen en ik had je voor gek verklaard. En eigenlijk doe ik dat nog steeds. Sinds ik het plan had om het bloggen weer op te pakken, was dit een van de eerste ideeën die ik had. Want eigenlijk ben ik helemaal niet verbaasd dat de Formule 1 terug keert naar Zandvoort. Wel hoop ik dat de hoofdtribune vernoemd wordt naar de man die dit allemaal mogelijk maakte: Prins Bernard Junior.

Met de uitbreiding van het Formule 1 circus naar landen als Rusland, Abu Dhabi en Azerbaijan staat Prins Bernard in een mooi rijtje. Als professioneel huisjesmelker is Bernard toch niet helemaal niet op hetzelfde niveau als iemand als mensenrechtonderdrukker Poetin, maar het idee blijft hetzelfde. Als eigenaar van het circuit en ongeveer elk mogelijk hotel in de omgeving zou je verwachten dat de prins toch wel een flink bedrag op zou hoesten om de broodnodige aanpassingen aan het circuit te financieren. Het bleef angstvallig stil. In plaats daarvan maakt de staat 4 miljoen vrij. Een schande.

Er zijn meer problemen te constateren bij Zandvoort. Veel argumenten zijn op het internet al langs gekomen: te weinig inhaalmogelijkheden, slechte infrastructuur en alle nodige verbouwingen. En alles is in mijn ogen terecht. Een argument hoor ik echter te weinig: Nederland is nog steeds geen Formule 1 land. Nederland is een Max Verstappen land. De hoeveelheid mensen die naar Formule 1 kijken puur voor onze landgenoot en niet om de sport zelf is pijnlijk hoog in mijn ervaring. En hoewel dat niet als iets ergs klinkt, is het een gegeven dat funest kan zijn voor de toekomst van de Nederlandse Grand Prix. Kijk naar Duitsland: na het stoppen van Schumacher stortte de interesse in. Zelfs Vettel kon de interesse niet opwekken. Korea, India, Maleisïe: allemaal landen zonder autosportcultuur. Tevens allemaal landen die geen Grand Prix meer hebben.

Zandvoort heeft een contract voor 3 jaar. Hoe groot is de kans dat het contract verlengd wordt? Het is goed mogelijk dat de race 3 jaar lang een optocht van het kaliber Monaco. Verbouwingen zijn leuk, maar om dusdanig veel inhaalacties te kunnen verwachten moet er zoveel aangepast worden dat de ziel van het circuit aangetast wordt. Blijft de race tegenvallen? Dan moet de MaxMania nog met 2 niveaus omhoog om daadwerkelijk genoeg publiek te blijven krijgen. En wat als Max er op een dag me stopt? Hoeveel geld wil je erin steken voor het geld wat er wellicht voor geen meter uit krijgt?

En toch. Toch moeten we dit een beetje koesteren: Zandvoort is alles waar we jaren om roepen. Historie, een uitdagend ciruit (bij voorkeur niet ontworpen door Tilke) en niet in een of ander luguber land waar men mogelijk nog nooit een Formule 1 race gezien heeft. Tuurlijk koos FOM Nederland voor het geld. Het draait bij Chase Carey namelijk maar om één ding. Het ding is dat het wel bijzonder effectief werkt: wanneer begint de kaartverkoop precies?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s